søndag den 17. juni 2012

Hvad er AJAX i webudvikling?

Når man snakker om webudvikling snakker man om responsive design og AJAX, hvilket er meget tæt kædet sammen.
Når en side føles "flydende" og virker gnidninsfrit uden at siden bruger lang tid på at loade og hente hele siden igen hver gang du trykker på noget eller gør noget, så er siden "responsive".
Det er meget vigtigt i dag for alle bliver meget krævende som brugere og hvis man vil lave noget rigtigt i dag så dette er noget man bør lære hvis man skal kunne faget "webudvikling" godt og rigtigt.

I den forbindelse snakker man omkring AJAX, og noget man bør vide for dette er en af de værktøjer der vil kunne hjælpe dig med at lave en "responsive side" eller et "responsive design", og som du bør kunne snakke med i hvis du vil levere varen.

AJAX står for "Asynchronous JavaScript and XML".
I bund og grund står dette for at du har noget javascript på din klient (browser) asynkront som vil sørge for at hente data og opdatere din side med disse, eller sende data.
Fordelen ved at du gør dette sådan er at du ikke vil loade hele din side igen og sørge for "den blinker" for dette er tungere og tager længere tid og dermed kan det for brugerne virke som om din side ikke er "responsive".
Det vigtigste i dette er at du sørger for at optimere din side til ikke at lave mere end nødvendigt, og specielt indenfor de sidste år er javascript performance blevet skruet enormt op og mulighederne eksploderet så man får meget mere ud af det fordi alle browsere fokuserer meget på dette område og sørge for det virker enormt effektivt.

Et eksempel kunne være at når man trykker på en knap så hentes der yderligere data og vises på din side.
Dette kunne for eksempel være at du har et søgefelt og når du har indtastet noget og trykket søg så er der noget javascript på din side der sender det indskrevne tekst i dit søgefelt over til serveren, som bearbejder dem og leverer nogle data tilbage der svarer til det indskrevne i søgefeltet, hvor javascriptet modtager disse data og gør noget ved din side for at præsentere disse data.

Disse data kan sendes i det format du selv ønsker, og kan være i XML, JSON, eller ren tekst, noget HTML du har lavet/gemt eller hvad du nu ønsker, men er egentligt ikke det vigtigste i dette - men mere at det er effektivt.

Hvis du ønsker at se et rigtigt AJAX eksempel (med JSON) så prøv at se på AJAX i MVC med JSON & jQuery.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kan du lide mit indlæg, har en kommentar, forslag eller andet på hjerte så skriv venligst