tirsdag den 12. juli 2016

Webteknologier i forbindelse med IT-Ingeniør på DTU

Jeg har for nyligt gennemført kurset Webteknologier på DTU.
Dette var et obligatorisk kursus (grundmodul) i forbindelse med jeg skal tage en IT-Diplomingeniør uddannelse på DTU, med liniebetegnelse/speciale i webudvikling. IT-Diplomuddannelsen

Kurset webteknologier er taget hver torsdag efter arbejde fra kl. 17 - 21, fra januar til juni. Kurset er afsluttet med karakteren 10.



“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” 
Der er stort fokus på specielt protokoller, routing, lagdeling og algoritmer for hvordan pakker/data flyder og vurderes/valideres etc.
Derudover er der lidt fokus på webudvikling (Her blev der brugt PHP som udgangspunkt), og på databaser (optimering & struktur).

Jeg valgte at lave mit eksamensprojekt som en side for nystartede og små virksomheder og iværksættere som har behov for at personalisere data i mail-udsendelser.
Forbrugerne har en klar forventning om personalisering af indhold til dem, og det er derfor vigtigt for små virksomheder at kunne understøtte og tilbyde dette til deres kunder, på en nem og effektiv måde.
Derfor lavede jeg et projekt som skulle være grundstenen i at kunne kommercialisere løsningen for brugere. Resultatet blev viurderet i rapporten, sammen med en række læringer og løsning/forbedringsforslag, sammen med en grov model for hvordan projektet skulle opbygges for at både kunne tiltrække gratis kunder til, men samtidigt også lave en model der giver indtjening.

Det hele uploades til en adresse (www.systemudvikler.dk) som kan bruges til afprøvning og demonstration til eksamen.


Det er sådan at jeg er sat til at skulle være far den 6. juli, og havde fået ind i mit hoved at jeg skulle til eksamen lige før denne dato. En måned og en dag før denne dato skriver jeg så DTU at jeg ønsker at komme til eksamen som den sidste denne dag, fordi hvis han skal komme til verden denne dag vil der ikke være nogen afbrydelser for lærerne som så kan tage ubesværet hjem.
Jeg får hurtigt svar tilbage med at det er jeg allerede sat til i morgen.
Her bliver jeg en lille smule stresset fordi jeg forventede jeg kunne bruge cirka en måned på at forberede mig, og fandt så ud af jeg havde lidt mere end 12 timer til forberedelse.
Jeg skynder mig hjem for at forberede mig, og min kollega siger endda jeg skal helt droppe og tage op og så tage næste eksamensdato og være velforberedt, men så let giver jeg ikke op.

Jeg bruger min aften på at forberede og lave testdata, og finde en god strategi for hvordan jeg vil fremlægge det og præsentere det, for at få vist alle facetter af modellens fleksibilitet, og skalerbarhed.
Næste morgen tager jeg ind og sætter mig klar en del inden jeg skal ind, for jeg kan ikke finde ro i kroppen.
Da jeg snakker med dem som har været inde kunne jeg se jeg havde ikke læst op på de dele som de ville fokusere på, til rædsel for mig.
Jeg beslutter jeg må køre det jeg har forberedt da jeg ikke kan nå at ændre kurs og komme så langt med det jeg kan.


Til eksaminationen starter jeg ud med at præsentere min web applikation, og fortæller ganske kort hvordan den er opbygget og tanken bag. Jeg fortæller om min testkunde starter ud således og viser nogle valideringer. Jeg fortsætter og viser nogle scenarier i tilpasning af data og hvordan de valideres og tilpasses dynamisk og intelligent fra serveren af til brugeren.

Her begynder sensor at stille nogle nysgerrige spørgsmål til hvordan det er opbygget, og om mulighederne i løsningen. Der er nogle kritik punkter jeg ikke har tænkt over, men som meget nemt vil kunne løses, og er meget i samme stil som den vinkel jeg har taget i min rapport.
Det slutter af med jeg gennemgår hele min præsentation hvor vi fortsætter med at snakke om muligheder og optioner i min løsning, hvor både lærer og sensor er meget imponerede over hvor nemt det er at arbejde med. De mente endda jeg bør løse de ting som de påpeger og min egen rapport påpeger og gå kommercielt med det, da der ikke findes noget som det derude.
Det var åbenbart noget som de havde siddet og talt om over frokosten lige inden at de var imponerede. Der var nogle forbedringsforslag med at man kunne lave et API man kunne kalde og dermed nemt integrere løsningen i flere systemer, og de savnede lidt noget advarsel på data hvis man uploadede 1000 mails til fletning. Denne vinkel havde jeg komplet glemt fordi det var tiltænkt små virksomheder og iværksættere, men en god vinkel for fastholdelse af brugere da jeg skal kunne skalere med virksomheden i takt med den vokser til større og større opgaver.
“No thief, however skillful, can rob one of knowledge, and that is why knowledge is the best and safest treasure to acquire.” 
At min rapport var vendt som en rigtig kundecase og have et forretningsperspektiv var noget af det jeg var mest nervøs for, fordi ingen af eksempelrapporterne havde taget denne vinkel på, og kunne derfor risikere fuldstændigt at eksplodere i hovedet på mig.
Heldigvis endte det modsat at fordi jeg forsøgte at tage det hele vejen rundt om, så var det langt mere fyldestgørende.

Sensor ville også høre om det var for en kunde det var lavet, eller om jeg selv havde fået ideen til det, hvor jeg måtte sige det var min egen ide. Igen meget imponeret fordi det var en god vinkel, og rigtig god løsning som gjorde det ekstremt fleksibelt at kommunikere fleksibelt og have en nem brevfletning til mails.

Det endte med jeg fik et flot 10-tal, og ikke et 12-tal fordi da jeg fortalte om naming-servere så fik jeg ikke fortalt eksplicit nok at den vil gå til den lokale naming server for så eventuelt at gå til en international hvis min side ligger på en amerikansk server.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kan du lide mit indlæg, har en kommentar, forslag eller andet på hjerte så skriv venligst