onsdag den 4. september 2013

Stærkere forretning fra stærk model


Da jeg kom tilbage fra ferie var der planlagt en haste change, fordi det der senere skulle changes nu pludseligt kunne ses at det var et aktuelt behov for forretningen.
Så på trods af vi var godt med før ferien, så kom jeg tilbage til et hektisk niveau der krævede vi tog en tørn i weekenden. Efter den fik vi styr på de sidste ting der manglede, fik lagt en fornuftig plan, og det leverede var kunden rigtigt glad for.

Deres forventning var at den ansvarlige ville finde nogle fejl vi skulle rette før changen, derefter finde nogle mindre vi skulle rette efterfølgende, og at der ville være nogle forretningsgange der ikke var tænkt over og derfor ville mangle nogle småting og have nogle flere fejl på grund af det.
De holdt et par timers sidemandsoplæring af deres brugere, for derefter at forvente at der blev fundet nogle problemområder og fejl efter deres indtastninger. 4 timer efter var næste års skema indskrevet og med meget få enkelte fejl der skulle rettes.
Både forretningen og brugerne var imponerede og vi var selvfølgeligt utroligt glade.

Vi havde valgt at lave vores model helt anderledes og gøre den stærkere og mere ensartet, da vi både skal kunne præsentere websider, html-rapporter, xml, og pdf-rapporter og sammenligninger.
Det var helt tydeligt at ved at bruge en større indsats på denne stærkere ensartede model gjorde at så snart vi fik den rettet til at virke så ville det også virke alle andre steder med mindre tilpasninger.

Så altid byg en stærk model, og vær ikke bange for refactoring fordi det kan i sidste ende redde dig fra at lave en masse unødigt arbejde.
Noget af det jeg jo elsker som vi benyttede var at bygge en intelligent model, der selv kan reagere ud fra de data den indeholder. Før var vores "model" en der havde alle data og der hvor den så skulle bruge noget af det skulle du løbe alle lister igennem og finde de enkelte elementer du skulle bruge til denne udgivelse.
I stedet rettede vi til at man skulle bede om den man ønskede og kun fik de data man ønskede.
Vi har flere steder nu haft stor nytte af en sådan model som har gjort at vi har endnu heller ikke haft nogen som helst fejl på omlæggelse af stort set samtlige tekster i systemet, inklusiv forvirrende specielle forretningsregler, og det har været en stor tilfredsstillelse for kunden vi har kunne påvise unit tests af scenarier og resultater.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kan du lide mit indlæg, har en kommentar, forslag eller andet på hjerte så skriv venligst